Eurooppalainen sairaanhoitokortti: Mitä sinun tulee tietää

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti tarjoaa rauhaa mielelle niille, jotka matkustavat Euroopan unionin sisällä sekä muissa liitännäismaissa. Se on osoitus siitä, että voit saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa vieraassa maassa. Mutta mitä se todella tarkoittaa?

Mikä on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC) on ilmainen kortti, joka oikeuttaa sinut saamaan tarpeellista sairaanhoitoa tilapäisen oleskelun aikana minkä tahansa EU-maan lisäksi Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa, Sveitsissä ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Kortilla saat hoitoa samoilla ehdoilla kuin paikalliset asukkaat, mikä saattaa tarkoittaa ilmaista hoitoa joissakin maissa. Kortti kattaa myös krooniset sairaudet, raskauden ja lapsen syntymään liittyvän hoidon.

Kenelle kortti on tarkoitettu?

Jos sinut on sairausvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa hoitosi kustannuksista, sinulla on oikeus Kelan myöntämään eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin. Kortti on ilmainen ja sen myöntää oman maasi sairausvakuutuslaitos.

Miksi tarvitsen eurooppalaisen sairaanhoitokortin?

Jos olet matkalla Fuengirolassa tai missä tahansa muussa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa, sairaanhoitokortti takaa sinulle lääketieteellisesti välttämättömän hoidon. Tällä hoidolla tarkoitetaan sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa sinun palaavan kotiin. Esimerkiksi, jos sairastut äkillisesti, joudut tapaturmaan tai tarvitset raskauteen liittyvää hoitoa, kortti takaa sinulle hoidon oleskelumaan käytännön mukaisesti.

Mitä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata?

Vaikka eurooppalainen sairaanhoitokortti tarjoaa monia etuja, on tärkeää tietää, mitä se ei kata:

  • Se ei ole matkavakuutuksen vaihtoehto. Kortti ei kata esimerkiksi yksityisen terveydenhuollon palveluita, paluulentoja kotimaahan tai kadonnutta tai varastettua omaisuutta.
  • Jos matkustat ulkomaille nimenomaisesti saamaan hoitoa, kortti ei korvaa näitä terveydenhoitokuluja.
  • Vaikka jokin hoito on kotimaassasi ilmainen, se saattaa olla maksullinen toisessa maassa. Jokaisen maan terveydenhoitojärjestelmä on erilainen, joten kortti ei takaa ilmaisia palveluita.

Miten haen eurooppalaista sairaanhoitokorttia?

Kela on vastuussa eurooppalaisen sairaanhoitokortin myöntämisestä Suomessa. Voit hakea korttia Kelan toimistoista tai heidän verkkosivuiltaan.

Miten käyttää korttia?

Kun esität EHIC-korttisi hoidon antajalle, sinun tulisi saada hoito samaan hintaan kuin maassa asuvat henkilöt. Kuitenkin, jos hoidon antaja ei hyväksy korttiasi, voit joutua maksamaan kustannukset itse ja hakea korvausta jälkikäteen esimerkiksi Suomessa Kelalta.

Mikä ero on sairaanhoitokortilla ja matkavakuutuksella?

Tämä on yleinen harhaluulo: EHIC ei ole matkavakuutuksen korvike. Se ei kata yksityisiä terveydenhuoltopalveluita, paluulentoja kotimaahan eikä kadonneen tai varastetun omaisuuden korvaamista. Kortti ei myöskään korvaa terveydenhoitokuluja, jos olet matkustanut ulkomaille erityisesti saadaksesi hoitoa. Jokaisella maalla on omat terveydenhoitojärjestelmänsä, joten on mahdollista, että tietyt palvelut, jotka ovat ilmaisia kotimaassasi, ovat maksullisia toisessa maassa.

Yhteenveto

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on olennainen, jos olet matkalla Fuengirolassa tai missä tahansa muussa EU- tai Eta-maassa. Se takaa sinulle oikeuden lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon oleskelumaan käytännön mukaisesti. Muista kuitenkin, että kortti ei korvaa matkavakuutusta, ja sen kattavuus voi vaihdella maittain. Ennen matkaa on hyvä tarkistaa, mitä hoitoja ja palveluita kortti kattaa oleskelumaassasi.

Viimeisimmät artikkelit