Helatorstai vapaapäivä: Pohdintaa ja taustaa

helatorstai vapaapäivä

Helatorstai on yksi niistä päivistä, joka jakaa mielipiteitä ja herättää kysymyksiä: onko se vapaapäivä? Miksi sitä vietetään? Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle näihin kysymyksiin.

Onko helatorstai edelleen vapaapäivä?

Lyhyt vastaus: Kyllä.

Pidempi vastaus: Kyllä, paitsi jos tessissä ja työpaikallasi on muusta sovittu.

Muistatko vuoden 2015, kun helatorstai nousi otsikoihin Sipilän hallituksen pakkolakiesityksen vuoksi? Siinä ehdotettiin, että loppiainen ja helatorstai muutettaisiin palkattomiksi vapaapäiviksi, samalla pidentäen vuosityöaikaa. Kuitenkin, kilpailukykysopimus toi mukanaan muutoksen ja hallituksen valmistelemat toimenpiteet peruttiin.

Monet työehtosopimukset sisältävät määräyksiä helatorstain vapaudesta. Suomessa laki määrittelee itsenäisyyspäivän ainoaksi palkalliseksi arkipyhäksi. Helatorstain ja muiden arkipyhien palkkakysymykset puolestaan ratkaistaan työehtosopimuksissa.

Miksi helatorstaita vietetään?

Helatorstain taustaa

Helatorstai on päivä, jota on juhlittu kristillisessä maailmassa jo varhaisilta vuosisadoilta. Nimi viittaa Kristuksen taivaaseenastumiseen. Raamatun mukaan Jeesus näyttäytyi ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivää ennen taivaaseenastumistaan. Siksi helatorstai on aina 40 päivää pääsiäisen jälkeen.

Nimen alkuperä

Vaikka useimmat kielet viittaavat päivän nimessä suoraan juhlan teemaan, suomessa nimi ’helatorstai’ on peräisin ruotsista. Ruotsin kielen sana ”hel” tarkoittaa pyhää, ja ”hela” viittaa kevään juhlaan, kylvökauden alkuun.

Helatorstain pakanallinen historia

Kauan ennen kuin helatorstaista tuli kristillinen juhlapäivä, sitä vietettiin kevään juhlana, joka keskittyi sadonkorjuuseen. Suomessa tämä perinne elää edelleen monissa tavoissa, kuten helavalkeiden sytyttämisessä ja siman juonnissa.

Helatorstai muualla maailmassa

Helatorstai on virallinen pyhäpäivä monissa maissa, kuten Alankomaissa, Belgiassa, Haitissa ja monissa muissa.

Helatorstai, olipa se sitten vapaapäivä tai ei, on päivä, jolla on syvät juuret historiassa ja kulttuurissa. Se on yhdistelmä vanhoja perinteitä ja kristillistä juhlaa, ja se muistuttaa meitä kevään uudesta alusta ja elämän jatkuvasta syklistä. Seuraavan kerran kun kalenterissasi on merkintä ”helatorstai”, muista sen rikas historia ja merkitys.

Usein kysytyt kysymyset

Viimeisimmät artikkelit