Säästä sähkölaskuissa

miten säästää sähkössä?

Sähkölaskuissa voidaan säästää useammallakin tavalla, tärkein tapa on kilpailuttaa sähköyhtiöt jotta saat edullisimman sähkösopimuksen itsellesi, itse käytän aina zmartan sähkökilpailutusta kun etsin edullisinta sähkösopimusta. Tiesitkö että kesällä solmittu sähkösopimus on aina edullisempi kuin talvella solmittu, tämä johtuu kulutuksesta sekä sähkön saatavuudesta. Käymme tässä artikkelissa hieman läpi miten sinäkin voit säästää omassa sähkölaskussasi ja miten esimerkiksi huoneilman lämpötila vaikuttaa sinun terveyteesi ja unen laatuun. Sisäilman lämpötila kannattaa pyrkiä pitämään minimissään 19 asteen ja maksimissaan 21 asteen välissä jotta sisäilmaongelmia ei esiintyisi ja samalla pidät omasta terveydestäsi huolta. Toinen asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota on lattian ja noin pääntason korkeudella olevan lämpötilan ero mikäli se on yli 3 astetta tulee ongelmia mm. verenkiertoon.

Miten onnistuu sähkön säästäminen kotona?

Sähköä voidaan säästää erittäin helposti kotona, ota aina ylimääräiset sähkölaitteet irti pistokkeista ja pidä turhat valot pois päältä. Kuten moni meistä tietää on sähkölämmitys kallein asia mihin meidän sähkölaskuista uppoaa yleensä 70% mutta moni ei tiedä että yhden asteen pudottaminen huonelämmöstä tuo myös säästöä lämmityskuluihin noin 5%, kun ajatellaan terveyttä ja sisäilmanlämpötilaa tulee muistaa että kaikki yli 22 asteen lämmöt ovat ihmiselle haitallisia eli huoneilman lämpö kannattaa pyrkiä pitämään alle 22 asteen. Talvella tarkenee helposti 20-21 asteen sisälämpötilalla, makuuhuoneissa kannattaa pitää matalampaa lämpötilaa kuin oleskelu huoneissa koska viileämpi ilma auttaa unen laatuun sekä lyhentää nukahtamisaikaa.

Pattereiden puhdistaminen säännöllisesti ennen lämmityskautta tuo myös säästöä, toinen mitä kannattaa katsoa on ikkunoiden alla olevien pattereiden ilmavuodot eli jos ikkunasta tulee kylmää ilmaa suoraan patterin yläpuolelle käy patterit huomattavasti pidempää päällä ja kuluttaa näin enemmän sähköä, ikkunoihin myydään tiivisteitä joiden avulla saat tällaiset ilmavuodot kuriin todella pienellä rahalla.

Valaisimiin kannattaa hankkia LED polttimot, toisaalta energian säästölamppuja tai vanhoja hehkulamppujahan ei enää myydä vaan nykyään kaikki lampun polttimot ovat energia tehokkaita. Valaistuksella on myös vaikutusta sinun jaksamiseen syksyllä, kannattaakin syksyksi hankkia mahdollisimman kirkkaat lamput jotta sinä jaksat paremmin syksyn pimeyttä, tätä kutsutaan joko syysmasennukseksi tai kaamosmasennukseksi.

Usein kysyttyä sähkön säästämisestä

Mikä säästää eniten sähköä?

Suomessa suurin sähkökulu on tällä hetkellä lämmitys, lämmityksessä voidaan säästää noin 5% per laskettu aste. Terveyden kannalta paras vaihtoehto on silloin kuin oleskelutilojen lämpötila pysyy 19-21 asteen välillä kun taas makuuhuoneissa tulisi olla 18-20 astetta jotta saat nopeammin unen päästä kiinni sekä unen laatu olisi optimaallinen.

Miten voit säästää sähköä kotona?

Ensimmäinen hankinta mitä itse tein omaan kotiini oli lämpömittarit jokaiseen huoneeseen, toinen hankinta on aina ikkunoiden sekä ovien tiiviste paketti koska jokaisessa vanhemmassa asunnossa ikkunat sekä ulko-ovi vuotaa aina ilmaa sisälle. Lämpömittarin avulla voit pitää huonelämpötilat 19-21 asteessa, tiivisteiden avulla pidät huolen siitä ettet maksaa ilmavuodon vuoksi korkeampaa sähkölaskua.

Mikä on kodin Sähkösyöppö?

Jokaisessa kodissa löytyy sähkösyöppöjä, laturit ja laitteet syövät sähköä lepotilassakin ja toinen piilokulu on valaistus kannattaakin harkita LED lamppujen ostamista kotiin ja syksyksi suosittelen kaikille kirkkaampia LED polttimoita sisätiloihin jotta sinulle ei tule kaamosmasennusta eli syysmasennusta.

Milloin sähkö kannattaa kilpailuttaa?

Sähkön kilpailuttaminen kannattaa aina tehdä silloin kuin kulutus on pienintä, kuten kaikessa mitä ostat kysyntä määrää hinnan eli sähköä tarvitaan talvisin enemmän jolloin on enemmän kysyntää ja tarjonnasta saattaa tulla jopa pulaa mutta kesällä on paljon tarjontaa mutta vähän kysyntää (käyttöä) jolloin hinta on tietenkin matalempi.

Miten saada sähkölasku pienemmäksi?

3 kohdan ohje lyhyesti: 1) Sisälämpötila 19-21 astetta oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa voidaan pitää 18-20 astetta, 2) LED polttimot ja turhat sähkölaitteet pois rasioista ja viimeinen eli 3) Tuki turhat ilmavuodot ikkunoissa ja ulko-ovessa, ikkunat saattavat viedä noin 30% lämmityksestä pihalle ja jopa enemmän jos ne vuotavat reippaasti.

Viimeisimmät artikkelit