Luottotietojen palautuminen

Luottotietojen palautuminen

Luottotietojen menetys on haaste, joka voi hankaloittaa monenlaisten sopimusten solmimista ja taloudellisten toimien toteuttamista. Se on tilanne, josta monet velkaantuneet ihmiset toivovat pääsevänsä eroon mahdollisimman nopeasti. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä luottotietojen palautuminen tarkoittaa, milloin luottotiedot palautuvat ja miten ulosotossa maksetun velan jälkeen luottotiedot saadaan takaisin.

Luottotietojen menetys ja palautuminen

Luottotietojen menettäminen tarkoittaa, että olet saanut maksuhäiriömerkinnän, joka johtuu esimerkiksi laskun maksamatta jättämisestä. Tämä voi johtaa siihen, että velkoja voi alkaa periä saataviaan ulosoton kautta. Maksuhäiriömerkinnän saaminen ei kuitenkaan tarkoita maailmanloppua. Ulosoton myötä voit saada taloudellista helpotusta ja mahdollisuuden hakeutua yksityishenkilön velkajärjestelyyn.

Luottotietojen palautuminen tapahtuu aikaisintaan kuukauden kuluttua velan maksamisesta, jos rekisterinpitäjä saa tiedon asiasta. Tämä laki tuli voimaan joulukuussa 2022. Jos maksuhäiriömerkintä johtuu hoitamattomasta velasta, merkintä poistuu luottotiedoistasi aikaisintaan kahden vuoden kuluttua. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos saat merkinnän vuonna 2021, luottotietosi puhdistuvat vuonna 2023 – edellyttäen, ettet saa uutta merkintää.

Ulosotto maksettu – luottotiedot takaisin

Jos velka maksetaan pois ulosoton aikana, maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun rekisterinpitäjä on saanut tiedon maksusta. Tämä koskee pitkäkestoista ulosottoa (UMP) ja ulosotossa todettua varattomuutta (UMS). Tässä tilanteessa on tärkeää pyytää maininta omiin luottotietoihin, sillä tieto ei välttämättä välity automaattisesti luottotietorekisterinpitäjälle.

Kun maksuhäiriömerkintä poistuu luottotiedoistasi, voit huomata, että taloudelliset mahdollisuutesi paranevat. Esimerkiksi vuokra-asunnon hankkiminen voi olla helpompaa, kun pystyt todistamaan, ettei maksuhäiriömerkintä johtunut maksamattomista vuokrista vaan esimerkiksi lehtitilauksesta.

Tarkista luottotiedot säännöllisesti

Voit tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi kerran vuodessa. Tämä on tärkeää, jotta voit varmistaa, että vanhentuneet velat on poistettu ja että luottotietosi ovat ajan tasalla. On hyvä tarkistaa tiedot molemmilta yrityksiltä, jotka pitävät yllä luottotietorekistereitä Suomessa: Suomen Asiakastieto Oy:ltä ja Bisnode Finland Oy:ltä. Molemmilla yrityksillä pitäisi olla samat tiedot, mutta joskus yksittäinen velka saattaa näkyä vain toisen yrityksen rekisterissä.

Yhteenveto

Luottotietojen palautuminen on prosessi, joka vaatii aikaa ja aktiivista osallistumista velanmaksuun. Kun maksuhäiriömerkinnän saanut velka on maksettu, luottotiedot alkavat puhdistua. Tämä tapahtuu aikaisintaan kuukauden kuluttua velan maksusta, kunhan rekisterinpitäjä saa tiedon maksusta. Tieto ei välttämättä välity automaattisesti, joten on tärkeää itse huolehtia, että tieto velan maksusta välittyy rekisterinpitäjälle. Luottotietojen menetys ei tarkoita maailmanloppua, ja luottotietojen palautuminen on mahdollista, kun ottaa aktiivisen roolin taloudellisen tilanteensa hallinnassa.

Usein kysytyt kysymykset

Viimeisimmät artikkelit